A napokban olvastam ki Roberto Saviano: Gomorra című könyvét, így felvetődött egy újabb poszt írása. Nápolyban nem sok időt töltöttem el, de azért szeretnék róla írni.

Nápoly lakossága 1 millió fő körül van, így Olaszország harmadik legnépesebb városa. Gyönyörű a látkép, hiszen itt található a Vezúv is, mely gyakori kitörésével sokszor veszélyeztette a várost. A nápolyi nyelv (napulitano), Olaszország egyik gazdag és színes regionális nyelve.

Nápoly jelképe a Castel Nuovo ( Új Vár). I. Anjuou Károly trónrakerülése előtt a Nápolyi Királyság fővárosa Palermo volt. Amikor a fővárost áthelyezték Nápolyba, I. Károly elrendelte egy új királyi vár megépítését. Ezért lett az ismertebb neve: Maschio Angioino (Anjou-erőd).

A San Carlo színház az egyik leghíresebb operaháza Olaszországnak, falai között olyan hírességek léptek fel, mint Donizetti és Rossini.

Napoli Sotteranea, azaz a Földalatti Nápoly szintén érdekes látnivaló: a város alatt húzódó barlangrendszer, melyet régi vízvezetékek, katakombák, alagutak alkotnak. 

Camorra: Egy maffiaszervezet, mely Nápolyban és környékén tevékenykedik. Gyakoriak a halálesettel végződő leszámolások a klánok között, mely során sok ártatlan ember is meghalt.

Azonban vigyázzunk arra is, ha Nápolyban járunk, hogy az értékeinkre mindig vigyázzunk. Soha semmit ne hagyjunk az autóban és ne adjunk lehetőségeket a zsebtolvajoknak sem. (Nem véletlenül hívják az "ország fekete bárányának" a várost.)

Viszont aki erre jár, feltétlenül kóstolja meg a nápolyi Margherita pizzát. Nagyon finom!

Nemcsak Nápoly, hanem a környéke is bővelkedik látnivalókban, amit egy másik poszt alkalmával "mutatok be".

Az egyik kedvenc színészem is itt látta meg a napvilágot: Carlo Pedersoli, azaz Bud Spencer, aki október 31-én volt 80 éves. Innen is üzenem neki, hogy Isten éltesse sokáig :)!

 

 

És végezetül:

                   "aki Nápolyt látta, az többé sohasem lehet szomorú"

                          (Goethe)

           

Szerző: Fiorentina  2009.11.18. 15:07 2 komment

Címkék: nápoly camorra vezúv

A bejegyzés trackback címe:

https://italy.blog.hu/api/trackback/id/tr791534407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rawdu 2010.01.17. 16:08:18

Nápoly csodás, 2008 novemberében jártam ott, bár Sorrentóban laktam, nem messze a Tasso szobortól. Meglátogattam Caprit is, még ebben az időszakban sem volt hideg, sütött a nap, ha csak egy-két órát is. Anacapri és az egész sziget gyönyörű, bár az erősebb szél miatt a körülhajózás elmaradt. Itt van többek között Sophia Loren alias Continé villája is, bár csak messziről látható, azonban meglátogattam Axel Munthe villáját, amely minden idegenvezetés nélkül is látogatható volt (vagy csak olasz lezserség?), úgyhogy nagyobbrészt egyedül voltam a villában. Aki Nápolyba megy, természetesen nem hagyhatja ki a Vezúvot, a buszparkolóból viszonylag könnyen fel lehet jutni a kráterig amely itt-ott füstölög, a kötél korlátot fa korlátra cserélték. Aki itt jár, feltétlenül kóstolja meg a Lacrima Vesuviae nagyszerű bort, amely azonban (mint az Egri Bikavér), nem csak egyféle, 0,375-es palackban 1 eurótól terjed felfelé az ára. Nekem sikerült Sorrentóban egy 7,50 eurósat kifogni, de soha olyan finomat még nem ittam. Innen könnyen eljutottam Pompejibe, Herculaneumba (egy modern város, Ercolaneo kellős közepén van - mindkettő csak idegenvezetővel látogatható) és Amalfiba is. Nápolyban kicsit ijesztő volt, hogy páncélozott harci járművek álltak/állnak a nagyobb útkereszteződésben. A pizza mindenütt jó, én a városházával átellenben ettem, nagyszerű volt és nem drága. A város maga nagyon kopott, az ember azt várná, hogy eljut olyan helyre is, ahol ez a kopottasság megszűnik, de nem. Isten áldjon mindenkit, aki szereti Itáliát, téged is. Ahol még voltam, a felsorolt Nápoly, Sorrento, Amalfi, Pompeji, Herculaneumon kívül: Róma, Velence, Milánó, Verona, Como és a Lago di Como, Bellaggio. A legközelebbi útiterv: Firenze és Toszkána.

Fiorentina 2010.01.17. 17:40:24

Téged is áldjon meg az Isten, hogy erre jártál, és ilyen érdekes dolgokat megosztottál velem :)! Ha szeretnél posztot írni ide, feltétlenül írd meg ide egy kommentbe vagy az e-mail címemre!!!!
süti beállítások módosítása