A legnagyobb hatást - többek között - Firenze tette rám. A rengeteg látnivaló, műemlék igazán elvarázsolt. Leülni egy padra és csak nézni az embereket, nagyon jó érzés. Már négyszer volt szerencsém eljutni ide, de biztos vagyok benne, hogy nem utoljára.
 
A Piazzale Michelangeloról láttam meg igazán Firenzét. Ez egy hatalmas tér, ahol ingyenesen lehet parkolni, rálátni a Dómra és egy emlékmű áll rajta, hatalmas Dávid szoborral (persze csak másolattal). Lesétáltunk az Arno folyó mentén a belvárosba, a Ponte Vecchión, a hídon. A középkorban hentesek laktak itt, de a városlakók megunták, hogy a hentesek húst dobálnak a folyóba, így a helyükre ékszerkereskedôk költöztek, akik a mai napig itt árulják ékszereiket. De milyen csodaszépeket!!! Szívfájdalom ez nekem, de tovább kellett mennünk. Közben be-bekukkantottam az ékszerüzletekbe, igazi olasz emberek gyönyörű öltönyökben beszélgettek egymással. Jó volt ezt látni, milyen életük van…
 
Annyi mindent meg kellett nézni, azt sem tudtuk hol kezdjük. Séta közben a Dómhoz értünk. Elájultam a látványtól szinte. Le sem tudtam fényképezni, olyan hatalmas. A Keresztelő Szent János-kápolnájába (Battistero) is benéztünk. Eredetileg Firenze székesegyháza volt ez a nyolcszögű kupolás épület. A XIV-XV. században kapta meg a három bronzajtaját, mely lélegzetelállító. Nem értettem, hogy tudtak ilyet megcsinálni.
A Signoria tér ( Piazza della Signoria) a legszebb tér, amit életemben láttam. Híres szobrok és épületek másolatai díszítik köveit. Itt lehet megtekinteni a városházát, a Neptún-kutat, I. Cosimolovas szobrát, az Uffizi palotát, az Uffizi képtárat és még számos szobrot és épületet. A Palazzo Vecchio-t elhagyva (a városháza), ellátogattunk a Palazzo Uffizi-be, látnom kellett azt a rengeteg műkincset, amit a Mediciek halmoztak fel. Látni lehet itt Giotto, Beato Angelico, Filippo Lippi, Botticelli, Correggio, Leonardo, Raffaello, Michelangelo, Caravaggio műveit is, de német és flamand festők alkotásai is jelen vannak, mint pl. Dürer, Rembrandt, Rubens. Egy hosszú folyosón pedig át lehet sétálni a Pitti-Palotába is, ami mögött található a Boboli-kert, itt érdemes elidőzni egy kicsit.
 
Elmaradhatatlan és felejthetetlen élmény elmenni a Galleria dell'Accademia kiállítótermébe, hiszen ott van a híres Michelangelo Dávid szobra!!! Állítólag hatalmas repedések jelentkeztek rajta a nézelődők lábdobbanásaitól, ezt az olasz szakértők állapították meg, majd hozzátették, hogy tönkre is mehet az 500 éves szobor.
 
 
 
Összevetve, még számos híres szobor, épület van Firenzében, de nem lehet egy nap alatt sajnos megnézni mindent, több napot rá kell szánni, hogy jobban meg lehessen ismerni ezt a nagyszerű várost.

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: Fiorentina  2008.11.04. 09:21 2 komment

Címkék: firenze

A bejegyzés trackback címe:

https://italy.blog.hu/api/trackback/id/tr29748876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.11.05. 20:30:43

Pontosan, nov 4-én volt 1966-ban a nagy árvíz. Hihetetlen, de sok minden, amit itt leírtál nagy veszélyben volt, sőt egy csomó műtárgy meg is rongálódott.
olaszforum.blog.hu/2008/11/04/az_1966_os_nagy_firenzei_arviz
Jó a blogotok, nagyon érezhető, mennyire tetszett minden odakinn!

Fiorentina 2008.11.06. 06:37:31

Mbemba, köszi szépen! Örülök, hogy tetszik.
süti beállítások módosítása